Természeti jelenség okozta időszakos minőségromlásról.

interferencia

Nap-Műhold-Föld együttállás időpontjai (2017 ősz)

Ez egy jelszolgáltatás minőségét átmenetileg befolyásoló technikai jelenség, mely (a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején) február, március és szeptember, október hónapban lép fel és kb 10-15 percig tart 15 napon át. A napsugárzás okozta interferencia 2 hétig tarthat, mely hatással van minden Föld körüli pályán működő műhold adására, mikor a műhold a Föld és a Nap között helyezkedik el, illetve halad át (lásd a képet).

A Nap felől érkező rádió-frekvenciás zaj erősebb, mint a műhold által kibocsátott jel, ez okozza a vételi jel megzavarását. Az előfizetők mindebből szolgáltatás kimaradást, vagy a vételi jel minőségromlását észlelik. Ugyanabban az időintervallumban eltérő területeken különböző hatást vált ki.

A legfontosabb tudnivaló, hogy ez az adás-zavar naponta csak egyszer és általában maximum 10 percig tarthat. Az egyes műholdak különböző időpontokban esnek bele a Nap által zavart zónába.

Az alábbi linken tekinthető meg, hogy az Intelsat 10-02, a DigiTV által használt műhold mely időpontokban veszít minőségéből: http://www.satellite-calculations.com/SUNcalc/SUNcalc.htm

 

Az interferencia hosszát befolyásolja még:

  • a műhold üzemelési frekvenciája
  • a műholdvevő-antenna átmérõje
  • az állomás helye