DIGI Lexikon A-tól Z-ig

Scart csatlakozó

Téglalap alakú, 21 tűs csatlakozó, mely segítségével különböző elektronikai eszközöket (beltéri egység, dvd lejátszó, stb.) lehet a televízió készülékhez csatlakoztatni.

SD

Betűszó, jelentése Normál Felbontás (Standard Definition). A Standard-Definition PAL és NTSC normával megegyező felbontású és képfrissítésű, digitális, veszteséges tömörítéssel dolgozó TV szabvány. Az analógnál jobb a kép- és hangminősége. A DIGI kínálatában a legtöbb csatorna elérhető SD minőségben.

SetTop Box

Egyszerűen használható, gyakorlatilag háztartási készülékként megjelenő számítástechnikai termék, amely valamilyen kommunikációs feladatra használható, és kimenetként a TV-t használja. A set-top boxok tipikusan kódolt vagy digitális adások fogadására szokták használni. A DIGI által sugárzott digitális és HD adások bármilyen arra alkamas SetTop Boxal használhatóak, míg HBO csomagunkhoz, melynek csatornái kódoltak, a DIGI által biztosított boxra és a hozzá tartzozó kártyára van szükség.

Smart Kártya

A beltéri egységekben található, nyomtatott chippel ellátott kártya, melynek segítségével a beltéri egység képes dekódolni a műholdról érkező jeleket.

SMTP

A Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) kézbesíti az elektronikus leveleinket. Ahányszor csak e-mailt küldünk, az SMTP munkához lát. Ezen keresztül jut el a levél a szolgáltatónkhoz, majd onnan az Internet szerverein keresztül a címzett szolgáltatójához.

Spam

A spam kéretlen, nagy példányszámban elküldött, azonos tartalmú elektronikus üzenet. Kéretlen, mert a küldője nem kapta meg előzetesen a címzett hozzájárulását. Nem számít hozzájárulásnak, ha például önmagában, bármiféle kommentár nélkül egy weboldalon, levelezőlistán, hírcsoport-üzenetben vagy bármilyen publikus helyen szerepel az e-mail címünk. Nagy példányszámú, ha lényegileg ugyanazt az üzenetet a feladó sok címre küldi el. A sok tág fogalom; egyes antispam szervezetek számára már a tíz is soknak számít, míg mások szerint a legalább több száz példányban elküldött, említett feltételeknek megfelelő e-mail számít spamnek. Azonos tartalmúnak számítanak a üzenetek, ha csupán részletekben különböznek egymástól; azaz, ha például különböző a címzett neve, ügyfélszáma, vagy véletlenszerűen elhelyezett szavak, karakterek, számok, képek szerepelnek a levélben; esetleg más szavakkal van megfogalmazva ugyanaz a téma. Fontos megjegyezni, hogy csak a definícióban szereplő feltételek mindegyikének teljesülésekor beszélhetünk spamről, hiszen a nagy példányszámú és azonos tartalmú kitétel alkalmazható például egy levelezőlistára is, melyet azonban senki sem tart spamnek, és nyilvánvalóan nem is számít annak.

Switch

A switch egy hálózati eszköz. Segítségével több számítógépet össze tudunk kötni egy számítógépes hálózatba.

Számhordozás

Az ügyfél a meglévő telefonszámát a jelenlegi szolgáltatótól egy másik szolgáltatóhoz hordozza (helyezi át), mely megtörténtétől kezdve az új szolgáltató feltételei (percdíj, előfizetői díj, kapcsolási díj, hibaelhárítás, stb.) szerint veszi igénybe a telefonszolgáltatást.

Szép szám

Egyszeri díj ellenében Önnek lehetősége van olyan szám igénylésére, amelyben előfordul egyforma számjegyekből, sorozatokból illetve szimmetrikus elemekből álló kombináció, de nem a teljes számban (pl. XXX-AABB vagy X-AA-CC-DD).

Szoftver (software)

A szoftver a hardver egységeket működtető, vezérlő programok összessége. A szoftver (software) mesterséges szó, azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így, amelyekkel kihasználhatjuk a hardverben rejlő teljesítményt és lehetőségeket. A szoftvert egyrészt a gépet működtető programok, másrészt a számítógéppel való feldolgozásra előkészített adatok alkotják. Példa: vírusirtó programok, videó- és zenelejátszó programok, stb.