DIGI Lexikon A-tól Z-ig

Panel Program

Amennyiben a szerelésre lakótelepi házban (panel, blokkház) - ami 8, vagy annál több lakást tartalmazó tömbházat jelent - kerül sor, a lakók egyéni kedvezményben részesülnek. A kedvezmény igénybevételének feltételei megtalálhatóak honlapunkon.

Parabola antenna (tükör)

Elektromágneses (rádió) hullámok vételére és kisugárzására alkalmas eszköz. A nevét az alakjáról (parabola) kapta. A párhuzamosan érkező rádióhullámokat a fókuszpontjában elhelyezett vevőfejre tükrözi, ezért parabola tükörnek is szokás nevezni. Az angolban dish-nek, azaz tányérantennának hívják.

Ping

A ping a legtöbb operációs rendszerben (Windows, Linux, Mac OS X) működő egyszerű utasítás, amellyel egy számítógép hálózati elérhetőségét tesztelik. A ping adatcsomagokat küld a célgépnek, és választ kér rájuk. A ping utasítás a következő képpen használható: ping IP cím (vagy számítógép neve, domain címe) [opciók].

Polarizáció (Lineáris polarizáció)

A polarizáció egyik fajtája. Az egymásra merőleges polarizációs síkon terjedő hullámot vízszintes (horizontális) ill. függőleges (vertikális) polarizáltságnak nevezzük. Az ilyen rendszert használó műholdak vételekor fontos, hogy a vevőfej függőleges és vízszintes polarizációs síkja egybeessen a műhold ugyanezen síkjaival. Forgatós rendszerek esetén ezért az antennát dönteni kell. A horizontális polarizáció jelölésére a H, a vertikális jelölésére a V szolgál.

POP3

A POP ("Post Office Protocol") protokoll segítségével letöltheti az elektronikus üzeneteit a szolgáltatójának szervereiről a saját számítógépére, így az olyan programokkal is elérheti a leveleit, mint a Microsoft Outlook Express vagy a Mozilla Thunderbird.

Port

A port a számítástechnikában a be- és kimenő adatforgalomra szolgáló bemenetet, kaput jelenti. Fizikai megjelenésében tulajdonképpen csatlakozó eszköz, amin keresztül a számítógép más eszközökhöz kapcsolódik. A vezeték nélkül működő ki- és bemenetet úgyszintén portnak nevezik.

PPPoE

A PPPoE protokoll és egy szélessávú hálózati eszköz segítségével a helyi hálózatot használó ügyfelek egyedi hitelesített hozzáférést kaphatnak a nagy sebességű adathálózatokhoz. Az Ethernet és a Point-to-Point Protocol (PPP) protokoll kombinálásával a PPPoE hatékony megoldást jelent arra, hogy minden felhasználó külön kapcsolatot tudjon teremteni a távoli kiszolgálókkal. A hozzáférés felhasználó, nem pedig hely alapján történik.

Protokoll (protocol)

A protokoll egy egyezmény, vagy szabvány, amely leírja, hogy a hálózat résztvevői miképp tudnak egymással kommunikálni. Ez többnyire a kapcsolat felvételét, kommunikációt, adat továbbítást jelent.