DIGI Lexikon A-tól Z-ig

Mac Address

Szinonimák: MAC address, MAC cím, MAC. Jelentése: Egyedi hardware azonosító kód, melyet egy hálózati kapcsolatban résztvevő felhasználók megkülönböztetésére használnak. Habár a MAC címek hardware alapúak, meg lehet őket hamisítani, illetve a hálózat résztvevői felé hamis MAC címet lehet mutatni. A MAC címek 48 bitesek, vagyis 6 byte hosszúak. Minden MAC címet rendszeritn hexadecimális formában adnak meg, hat tagra bontva, melyet kettősponttal választanak el.

Modem

A modem a modulátor/demodulátor szavak rövidítése. Egy olyan eszköz, amely a számítógépek digitális jeleit analóg jelekké alakítja (moduláció), és ezeket már tovább lehet küldeni az átviteli közegen (telefon vonal, koaxiális kábel, rádió hullámok) keresztül. A fogadó modem visszaalakítja az analóg jeleket digitálissá (demoduláció), így ezekkel a számítógép már dolgozni tud.

MPEG

Az MPEG (Moving Picture Experts Group) a "Mozgókép Szakértői Csoport" rövidítése. Az MPEG egy széles körben alkalmazott szabvány a videó (kép és hang) digitális adatfolyamának tömörítésére, az ehhez kapcsolódó specifikációkat tartalmazza.

MPEG-2

DVD-Video, SD videó,  tehát tv estében a digitális adások tömörítésére használják.

MPEG-4

Nagyfelbontású HDTV és HD alkalmazások különlegesen magas minőségi igényű felhasználásához alkalmazható.