DIGI Lexikon A-tól Z-ig

Hardver (hardware)

A hardver a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses egységek összessége. A számítástechnikában hardvernek hívják magát a számítógépet és minden megfogható tartozékát. Például: alaplap, merevlemez, stb.

Határidő-garancia

Biztosíték ügyfeleink számára, hogy a megrendeléstől számított x napon belül vállaljuk a szolgáltatások bekötését.

HD

Betűszó, jelentése Nagy Felbontás (High Definition). Az analógtól jobb kép- és hangminőséget biztosít. Feltétele, hogy arra alkalmas tévét és beltéri egységet használjunk, valamint, hogy a csatorna is ezzel a technológiával sugározza műsorait. A DIGI kínálatában jelenleg m1, m2, Duna TV, DIGI Sport, National Geographic, NatGeo Wild műsorai érhetők el HD minőségben.

HD ready

Esetében 1280x720 képpont rajzolódik ki egyszerre a képernyőre.  A HD-felbontás előnye 50 colos, azaz 127 centis képernyők esetében jön ki leginkább, de még ekkor sem szabad két méternél messzebb ülni a készüléktől ahhoz, hogy valóban minden részletet maradéktalanul lásson egy átlagos látási képességekkel bíró néző.

HDMI

A High Definition Multimedia Interface (HDMI) egy korszerű csatlakozófelület tömörítetlen audio-video adatfolyamok átvitelére. A HDMI-t elsősorban a napjainkban egyre bővülő digitális jelforrások által küldött digitális jelek tökéletes - azaz teljességgel torzítás- és tömörítésmentes átvitelére - tervezték. Ahogyan a digitális televíziózás és az egyéb különféle szórakoztató-elektronikai berendezések mind jobb és szebb képpel kápráztatnak el bennünket, úgy vált szükségessé egy olyan kábel, és hozzátartozó csatolófelület megalkotása, amely ezt az élményt nem rontja le azáltal, hogy a video- és hanganyagot csak tömörítve képes szállítani.

HDMI csatlakozó

A HDMI csatlakozó (High Definition Multimedia Interface) olyan multimédiás jelátviteli szabvány, amely kábelkapcsolat segítségével teszi lehetővé bármilyen digitális kép, hang és vezérlőjel tömörítetlen továbbítását. A HDMI csatlakozó nagy előnye, hogy úgy teszi lehetővé két berendezés összeköttetését egyetlen kábellel, hogy a felhasználónak nem kell arra figyelnie, melyik a ki és melyik a bemenet, melyik szolgál a hang és melyik a kép átvitelére. A HDMI csatlakozó adatátviteli sebessége 5 gigabit másodpercenként. Bevezetése óta több továbbfejlesztett változata is megjelent, jelenleg a HDMI 1.3-as változat a legfrissebb.

HDTV

A High-Definition (nagy felbontású) Television egy televíziós sugárzási norma, amely az eddigi szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású képet tesz lehetővé. Az ilyen közvetített adás már digitális formában továbbítódik, eltérően a korábbi analóg átviteltől.

Hitelesítés

A hitelesítés a rendszerbiztonság egyik alapvető eleme. Ellenőrzi a tartományokba bejelentkezni, vagy hálózati erőforrásokat elérni próbáló felhasználók azonosítóját. A bejelentkezés azt jelenti, hogy a felhasználó jelszóval vagy intelligens kártyával bejelentkezik a tartományba, és ezáltal a tartomány minden számítógépe számára hitelesíti magát.

Hívásátirányítás

A beérkező hívásokat bármilyen telefonszámra át lehet irányíttatni. A szolgáltatást akkor érdemes igénybe venni, ha a bejövő hívás(oka)t nem akarja fogadni, nem elérhető, illetve a vonala foglalt.

Hívószámkijelzés

A telefonkészülék kijelzőjén hívás vételekor, a kicsengéssel egy időben megjelenik a hívó fél telefonszáma, abban az esetben, ha a hívó fél nem tiltja le a hívószámának kijelzését.