DIGI Lexikon A-tól Z-ig

F-csatlakozó

Az F-csatlakozó egy olyan RF- típusú csatlakozó, amelyet széles körben használnak kábeles, műholdas és földi televíziózásban RG-6 típusú koaxiális kábelek csatlakozásához.

Ha koaxiális kábelt használunk különböző készülékek egymáshoz való csatlakoztatásához, az F-csatlakozó nélkülözhetetlen eszköz. Szabványosított kialakítása miatt rendkívül gyorsan és megbízhatóan végezhetjük el a szükséges csatlakozásokat.

Fali konzol

A parabola antenna, függőleges falra történő felszereléséhez szükséges tartóeszköz.

Fejállomás

Üzemi fejállomás a TV műsor vételére alkalmas tetőantennával és hozzá tartozó vevőberendezésekkel ellátott központi egység.

Felügyeleti szervek

Azon hivatalos szervezetek, melyek a szolgáltató által nyújtott szolgáltatással kapcsolatban, ellenőrző és véleményező joggal bírnak. Ezen tevékenységük folyamatos.

Egyes esetekben az ellenőrzés és véleményezés automatikus, bizonyos esetekben a szolgáltatást igénybevevő Ügyfelek is kérhetik a vizsgálódást.

Fix IP

Minden felcsatlakozás alkalmával ugyanazon IP cím kiosztása a hálózatra felcsatlakozott eszköz (számítógép, router, stb.) részére.

FTP

Az állománytovábbítási protokoll (File Transfer Protocol, azaz FTP) által szolgáltatott szolgáltatás célja fájlok mozgatása egyik számítógépről a másikra, függetlenül a számítógép típusától, földrajzi elhelyezkedésétől. Teljesen különböző operációs rendszerű, egymástól nagy távolságra lévő számítógépek közötti megbízható átvitelt tesz lehetővé. Bármely számítógépen lévő felhasználó bármelyik másik gépre küldhet és onnan beszerezhet állományokat. Csaknem minden fájltípus átvitele lehetséges. Egyedüli feltétel, hogy tudjuk a fájl nevét és helyét.

Full HD

Full-HD", hivatalosan nem létezik. Két fő kategória van, a HD Ready, illetve a HD Ready 1080p.

A fogyasztók tájékozódását segítendő, a tévéken külön logókkal jelölik az eszközök képességeit. Ezeket az EICTA európai szervezet dolgozta ki a fogyasztók tájékozódásának elősegítésére. Az egyes logókat a gyártók akkor helyezhetik el termékeiken, ha azok teljesítenek bizonyos műszaki feltételeket.

A Full HD-nek is nevezett HD-Ready 1080p-nél 1920x1080 képpont rajzolódik ki egyszerre a képernyőre.