DIGI Lexikon A-tól Z-ig

Dekóder

Adapter, amely külső parabolaantennával együtt alkalmas a műholdról érkező analóg és digitális jelek fogadására és továbbítására

DHCP

DHCP jelentése Dynamic Host Configuration Protocol. A hálózatra felcsatlakoztatott eszközöknek (számítógép, router, stb.) dinamikusan osztja ki az IP-címeket. A TCP/IP beállítások elvégzése nagyon hosszadalmas és tele van hibázási lehetõséggel, ezért alkalmazzák a DHCP szervereket az IP-címek és egyéb adatok hozzárendelésének a leegyszerûsítése miatt. A DHCP szerverek arra szolgálnak, hogy a kliens bármely alhálózatra csatlakozva, indításkor érvényes IP-címet kapjon.

DNS

DNS jelentése Domain Name Service. Az Interneten a számítógépek azonosítása alapvetően nem az IP-cím alapján történik, hanem név alapján, hiszen a felhasználóknak sokkal könnyebb megjegyezni értelmes szavakat, mint számokból álló IP-címet. A DNS képezi a számítógépek neveit a hálózati címük alapján, vagyis ha beírjuk a böngészõbe az URL címet, akkor azt a DNS fordítja le az ennek megfelelõ hálózati címre.

Domain

A számítógépek (kiszolgálók) azonosítására szolgáló névtartomány. Az Internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, ún. IP-címe van. A domain-nevek valójában ezen nehezen megjegyezhető IP-címeket teszik könnyen megjegyezhetővé, egyben egyedivé. A domain-nevek – végződésük alapján – alapvetően két nagy csoportba oszthatók: nemzetközi fődomain és nemzeti domain-ek. A nemzetközi fődomain-ek (Top Level Domain – Legfelső szintű tartomány) közé tartozik például a .com (kereskedelmi tevékenységet jelöl), a .net (hálózatot – network-öt jelöl) vagy épp a .org (szervezet) kiterjesztésű domain végződések. A nemzeti domain-ek végződései egy-egy ország nevéből képzett rövidítések, lásd: .hu – Magyarország, .at – Ausztria, .de – Németország, stb. A domain-eket speciális alkalmazások (DNS – névszerverek) tartják számon és böngészés alkalmával azonosítják, párosítják a hozzá tartozó IP-címmel.

DTH üzletág

A DIGI Kft. Műholdas üzletágának rövidítése. Mozaikszó mely a Direct – to – Home (signal) szóból ered.  Ez a szóösszetétel utal arra, hogy nem szükséges meglévő kábelhálózathoz csatlakozni, vagy kiépíteni egy újat a szolgáltatás igénybevételéhez, mert a jel a műholdról közvetlenül az előfizetők otthonába jut el.

DVB-C

Digital Video Broadcast - Cable (digitális video sugárzás kábelen). A DIGI Kábel digitális kábeltelevízió szolgáltatásának igénybevételéhez ilyen típusú tunerrel rendelkező berendezésre van szükség.